Bab 15: Cara promosi offline.  

Ada berbagai cara untuk mempromosikan secara offline. Disini saya mencadangkan anda untuk menggunakan teknik ini.

1. Senaraikan kesemua nama orang2 yang anda kenal seperti nama2 dalam senarai handphone anda, jiran2, rakan2, saudara mara dan sesiapa sahaja yang anda kenal. Tuliskan dalam satu buku kecil, nama dan no telefon mereka.


2. Call mereka dan beritahu mereka yang anda ada satu peluang perniagaan yang besar dan amat menguntungkan. Anda ingin kongsikan dengan mereka dan mengajak mereka menjadi rakan perniagaan ini. Beritahu mereka yang anda ingin berjumpa mereka dengan kadar segera.

3. Jumpa mereka dan present kepada mereka secara berdepan. Gunakan sekeping kertas kosong. Terangkan hanya mengenai simkad ToneExcel. Seperti,
* ToneExcel ini bekerjasama dengan TuneTalk, Air Asia dan Celcom. Toneexcel menggunakan pencawang Celcom.
* Modal untuk memulakan bisnes ini adalah RM95.40 dimana kita akan mendapat sekeping simkad, kredit RM30 dan 1G data untuk sebulan.
* Rate untuk simkad ToneExcel adalah 28 sen seminit untuk panggilan, 10 sen utk sms, dan RM38 utk 1G data.
* Promosi yang diberikan ketika ini adalah topup RM30 dapat percuma 1G.
* Topup RM50 dapat percuma RM20 kredit.
* Bagaimana kita boleh mendapat keuntungan yang banyak dalam bisnes ini. Ceritakan 6,3 dan 11% sahaja.

4. Akhir sekali, tanya pendapat dia tentang peluang ini. Jika dia nampak seperti yang anda nampak, terus galakkan mereka bermula dengan 2 keping simkad dahulu. Satu untuk dia belajar bagaimana untuk mendaftar dan mengaktifkan diri mereka sendiri, dan sekeping lagi untuk dia menerangkan kepada orang yang paling rapat sekali dalam kehidupan mereka. Contohnya seperti isteri. Beritahu mereka, jangan paksa isteri masuk bisnes ini, tetapi terangkan tentang peluang bisnes ini.

5.
Ajarkan mereka aktif dan register simkad tersebut dengan cara sms dan hantar ad kepada 014-705 7769. Jangan anda registerkan mereka, jika tidak mereka tidak tahu betapa mudahnya untuk registerkan simkad. Jika mereka tahu ia begitu mudah, maka mereka pun boleh bergerak menjadi pengedar juga.

6. Kejayaan anda bergantung kepada 2 perkara. Pertama, cara anda bercakap ketika membuat presentation. Anda mesti kena bercakap dengan penuh semangat, jangat lembik2 dan tidak meyakinkan. Kedua, berapa cepat anda berjumpa kesemua orang didalam list tersebut.

7. Jangan sekali-kali patah semangat jika, anda menerima penolakkan untuk kali pertama, kedua, ketiga dan seterusnya. Sebab anda baru lagi, SUDAH TENTU anda akan menerima banyak penolakkan. Cuma jangan lupa, samada orang join atau tidak, bukan kerja anda, kerja anda HANYALAH berkongsi peluang bisnes ini kepada senarai nama yang ada pada kerta panjang tersebut.

8. Sudah pasti anda akan menerima banyak soalan yang anda sendiri tidak tahu, almaklumlah, anda sendiri pun baru join. Jika anda menerima soalan2 yang anda tidak tahu, jawab sahaja "Tak Tahu", jangan cuba2 nak jawab. Itu yang saya sering amalkan, bila akhirnya orang tanya saya, apa yang kamu tahu? Saya akan jawab saya hanya tahu bagaimana buat duit dengan bisnes ToneExcel ini.

9. Akhir sekali, tinggalkan kertas yang anda buat penerangan kepada mereka, dan juga pinjamkan buku "Panduan buku buat duit dengan handphone anda" ini. Buku ini anda boleh download sahaja disini, photostat, buat beberapa copy, dan pinjamkan kepada prospek anda selama seminggu. Ambil semula selepas seminggu.

10. Ulang semula proses ini sehingga selesai kesemua senarai nama yang ada pada kertas panjang anda.

11. Mulai hari ini, berhenti menyembang dengan orang lain mengenai perkara2 yang tidak mendatangkan faedah. Cerita tentang kelebihan simkad dan bisnes ToneExcel ini sahaja. Anda tidak perlu ajak mereka pada bisnes ini, sekadar berkongsi cerita2 mengenai toneexcel sahaja. Ingat, jangan ajak mereka sertai toneexcel, kecuali mereka sendiri buka mulut untuk join. Anda kena bersembang sehingga orang panggil nama anda seperti ini, Ali mana? Tu la Ali ToneExcel. Joyah mana? Sapa lagi kalau bukan Joyah ToneExcel. Jika orang sudah memasukkan dan menggabungkan nama anda dengan ToneExcel, maka, itu adalah tanda2 awal yang anda sudah tidak boleh elak lagi untuk mendapat income yang banyak didalam toneexcel ini..


Kembali ke MENU